UCHOVÁVÁNÍ SÝRŮ

Největšími nepřáteli sýra jsou vysušení, extrémní horko, ale i extrémní chlad. Naopak ideálním místem pro jeho uchovávání suchý, tmavý sklep s konstantní teplotou okolo 10 – 12°C a vlhkostí kolem 90 %.

Většina z nás však sklep nemá a tak jsme odkázáni na chladničku. V takovém případě musí být dobře zabalený (každý druh zvlášť, protože každý z nich má své osobité aroma). Nejvhodnější je uložit sýr do nejméně chladné části chladničky. Nejlepší je najít v chladničce místo s teplotou mezi 7 – 10°C (někdy je to přihrádka na zeleninu, jindy horní část ledničky). Horko je nejen nebezpečné kvůli množení nebezpečných bakterií – pokud je sýry obsahují, ale negativně ovlivňuje také chuť a vzhled sýra. Tvrdé sýry se začnou potit a rychle žluknou, měkké sýry můžou téct a u aromatických sýrů se zintenzivňuje jejich specifická vůně.

  parmigiano-reggiano-cheedees_sklad


Sýry potřebují dýchat, uchovávat je pod poklopem proto není dobré. To se týká i balení sýra. Sýr uchovávejte ve speciálním papíru s tenkou vrstvou fólie na vnitřní straně, ve kterém jste sýr zakoupili. Pokud se na kůře sýru objeví plíseň, nelekejte se, opatrně ji vykrojte a sýr přebalte. Použít lze také nemastný papír na pečení nebo prodyšnou potravinovou fólii. Jestliže je sýr určen k rychlé konzumaci, postačí i obyčejný alobal. Pokud sýr nespotřebujete ihned, jeho obal vždy po nějaké době vyměňte. Sýry se tak zachovají déle čerstvé.

Ne všechny sýry potřebují stejnou péči. Tvrdé sýry jsou na skladování nejméně náročné, ostatní sýry však potřebují péči větší. Čerstvé sýry, jako např. cottage, se uchovávají v nejchladnějším místě chladničky a nemusí se přebalovat. Sýry měkké a polotvrdé se uchovávají v místě s teplotou 7 – 10°C. Zralejší polotvrdé sýry snesou ještě o něco vyšší teplotu (kolem 15 – 18°C), která zajišťuje dobrý průběh procesu zrání.

Krájené sýry spotřebujte do 3 týdnů od data nákupu. U kusových sýrů se řiďte datem spotřeby, které je uvedeno na etiketě.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.