JAK SE VYRÁBÍ SÝR

Jak by řekl klasik: „Za každým sýrem se skrývá louka s jinak zelenou trávou pod jiným nebem.“

Sýr se snad kromě Japonska a Číny vyrábí a konzumuje takřka na celém světě. Vyrábí se z nejrůznějších druhů mléka – v západním světě převážně z kravského, kozího, ovčího a v menší míře buvolího. V jiných částech světa se pro jeho výrobu využívá ještě mléko samic dalších domácích zvířat, jako jsou koně, osli, sobi, jaci, zebu, velbloudi nebo dromedáři.

  30020621_10214696902435086_830552182_n

 

Při jeho výrobě dochází k oddělení vody od pevných součástí mléka, tj. bílkovin, tuků a minerálů. Do mléka se přidává syřidlo, mléčná kultura a sůl, do oddělené – pevné části (sýřeniny) – nebo přímo do mléka se pak někdy přidávají ještě bakteriální a plísňové kultury.

Mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů (vitamínů B-komplexu rozpustných ve vodě, dále A, D, E a K rozpustných v tucích), enzymů, stopových prvků (jako zinek, jod, železo) a minerálních látek (vápník, hořčík, fosfor).

Kvalita mléka a obsah všech těchto složek závisí na prostředí, ve kterém se zvíře, jež mléko produkuje, chová. V zásadě platí: čím kvalitnější mléko, tím kvalitnější sýr.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.