DĚLENÍ SÝRŮ PODLE TYPU MLÉKA

To že sýry můžeme dělit dle mléka z kterého se vyrábějí asi pro vás není žádná novinka.

Převážně se sýry vyrábějí z kravského, ovčího a kozího mléka. Někdy v jednom sýru nalezneme i kombinace druhů mléka, jak je tomu například u Španělského sýru Valdeon.

Kravské sýry - Nejvíce sýrů se vyrábí právě z kravského mléka. Toto mléko je bohaté na bílkoviny, tuk a vápník. Dbáme na to, aby se krávy, z kterých pochází mléko v našich sýrech, pásli venku na trávě, ať už to jsou horská úbočí Alp, slunné stráně Itálie, Sardinie a Francie nebo přímořské nížiny Nizozemí.

Kozí sýry - Naproti kravským jsou vhodnější i pro lidi, kterým vadí laktóza či tuk, protože těchto složek obsahují méně. Kozí mléko je skvělým zdrojem vápníku či vitamínu A. Sýr z kozího mléka je nejčastěji sněhově bílý, může se dochucovat i zrát.

  cheedees_krava

Ovčí sýry - Nejsou známy jen našim sousedům ze Slovenska. Ovčí mléko je hustší a bohaté kromě vápníku a bílkovin také na vitamin B3, C a D. I ovčí sýry nechávají sýrařští mistři zrát, jako je tomu například u našeho vyzráleho ovčího sýru z Nizozemska.

Málokdo ví, že v jiných částech světa se pro výrobu sýru využívá ještě mléko samic dalších domácích zvířat, jako jsou koně, osli, sobi, jaci, zebu, velbloudi nebo dromedáři.

Můžeme taky rozlišovat sýry z pasterizovaného a nepasterizovaného mléka. Většina výrobců dnes preferuje pasterizované mléko. Takzvaná farmářská gouda (neboli Boerenkaas) je ale vyrobená na malých farmách, tradičním způsobem za použití nepasterizovaného mléka.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.