DĚLENÍ SÝRŮ PODLE OBSAHU TUKU

 

Mnoho lidí dbá na nízky obsah tuku ve svém jídelničku. Navzdory tomu že tuk není obecně tak špatný, jak se často říká, je dobré mít o obsahu tuku přehled. Jak se měří tuk v sýrech a jak sýry dle obsahu tuku dělíme?

Pro toto rozdělení se používá jednoduchý výpočet. Nejprve se změří obsah tuku v sušině (hmota, která zbude poté, co se ze sýra vypaří voda). Procento vody je u mnoha sýrů známé.

Například sýr s označením 40+ neobsahuje 40 % tuku, ale 40% tuku v sušině.

 

cheedees_gouda_syry

 
Vzhledem k tomu, že třeba gouda obsahuje zhruba 40 – 50 % vody, bude mladý sýr s označením 40+ obsahovat 40% tuku v sušině, která tvoří cca 50% objemu celého sýra. Tedy celkově sýr gouda obsahuje přibližně 20% tuku.

Znaménko + za číslicí znamená, že procento tuku může přesáhnout 40 %, ale nikdy nesmí klesnout pod tuto hranici. Sýr ztrácí během zrání vodu, proto konečný obsah tuku celého sýra bude mírně stoupat úměrně k době zrání.

Nizozemští sýraři používají následující rozdělení:

  • Plnotučný (minimálně 48 % tuku v sušině)
  • 40+ (minimálně 40 % tuku v sušině)
  • 20+ (minimálně 20 % tuku v sušině)
  • 4+ (neboli nízkotučný - minimálně 4 % tuku v sušině)
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.