DĚLENÍ SÝRŮ PODLE DÉLKY ZRÁNÍ

 

Jistě jste si všimli, že v naší nabídce naleznete především zrající sýry (typickým příkladem zrajícího sýru je parmezán nebo gouda).

Po vyjmutí ze slané lázně při výrobě jsou tyto sýry měkké a jemné. Když se rovnou neprodají, nechávají se uležet, většinou na dřevěných prknech v teplotě do 20 stupňů. Čím jsou vyzrálejší, tím je jejich struktura pevnější až tvrdší, a jejich chuť výraznější. Někdy získává karamelový nebo ořechový nádech. U starších sýrů také vevnitř vznikají jakoby krystalky, které při jedení křupou.

Zrání sýrů má velikou tradici zejména v Nizozemsku, představíme si tedy holandské dělení sýrů dle jejich věku:

  • mladý sýr (jong) – doba zrání 4 týdny
  • mladý uleželý (jong belegen) – doba zrání 6 – 8 týdnů
  • uleželý (belegen) – doba zrání 8 – 12 týdnů
  • pikantně uleželý (pikant belegen) – doba zrání 4 – 6 měsíců
  • extra uleželý (extra belegen) – doba zrání 7 – 8 měsíců
  • starý sýr (oud) – doba zrání 10 – 12 měsíců
  • přestárlý sýr (overjärig) – doba zrání déle než 1 rok
  Sklad sýrů

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.