O sýrech

Cheedees blog obsahuje nejzajímavější informace a zajímavosti ze světa sýrů! Přinášíme vám zde od nejzákladnějších informací o druzích sýrů, přes jejich třídění až po zajímavé vlastnosti či historii s nimi spojenou. Na základě těchto informací budete schopni si vybrat přesně ty správné sýry, které vaše chuťové buňky hledají!

 

Letní soutěž o poukázku na nákup

V rámci naší letní akce jsme si pro vás připravili soutěž o poukázku na nákup v našem obchodě. Princip soutěže je jednoduchý: nakupte v našem obchodě do konce července zboží za více než 1 200 Kč, a kromě toho, že budete mít dopravu naprosto zdarma, ...

Letní akce na ochucené sýry

Léto je čas dovolených, kdy se spousta lidí vydává za hranice země, aby si odpočinuli, poznali novou kulturu a samozřejmě prožili všelijaké kulinářské zážitky. Pokud ovšem dáváte přednost naší krásné domovině, a přesto byste rádi ochutnali tajemství ...

DĚLENÍ SÝRŮ PODLE DÉLKY ZRÁNÍ

  Jistě jste si všimli, že v naší nabídce naleznete především zrající sýry (typickým příkladem zrajícího sýru je parmezán nebo gouda).Po vyjmutí ze slané lázně při výrobě jsou tyto sýry měkké a jemné. Když se rovnou neprodají, nechávají se u...

DĚLENÍ SÝRŮ PODLE VZHLEDU

  Dělit sýry podle vzhledu je velice jednoduché, a možná právě proto s touto metodou přišli bohémští Francouzi. Ale pozor! Nejde jenom o vzhled kůrky (povrchu) sýru. Důležitý je i vzhled vnitřku. Sýraři z Francie znají tyto typy sýrů dle vz...

DĚLENÍ SÝRŮ PODLE OBSAHU TUKU

  Mnoho lidí dbá na nízky obsah tuku ve svém jídelničku. Navzdory tomu že tuk není obecně tak špatný, jak se často říká, je dobré mít o obsahu tuku přehled. Jak se měří tuk v sýrech a jak sýry dle obsahu tuku dělíme?Pro toto rozdělení se pou...

DĚLENÍ SÝRŮ PODLE TVRDOSTI

  Jak to, že některé sýry jsou tak měkké že si je můžete natřít na chleba, zatímco jiné jsou křupavé a tak tvrdé až si na nich téměř vylámete zuby? Tvrdost sýra vychází z poměru mezi sušinou a vodou. Čím méně vody sýr obsahuje, tím je sušší ...

DĚLENÍ SÝRŮ PODLE TYPU MLÉKA

To že sýry můžeme dělit dle mléka z kterého se vyrábějí asi pro vás není žádná novinka. Převážně se sýry vyrábějí z kravského, ovčího a kozího mléka. Někdy v jednom sýru nalezneme i kombinace druhů mléka, jak je tomu například u Španělského...

PASTERIZACE: ANO NEBO NE?

 Otázka používání syrového nebo pasterizovaného mléka je dnes aktuálním tématem. Základem výroby bylo totiž tradičně nepasterizované mléko. Sýry se vyráběly každý den v blízkosti místa, kde se zvířata dojila, a sýry byly vždy dobré a zdravé. S rosto...

HISTORIE SÝRŮ - část 2.

Mnoho sýrů, tak jak je známe dnes, se začalo profilovat ve středověku a raném novověku. V Itálii tak roku 879 vznikla první gorgonzola, v roce 1200 pak sýr grana a v roce 1579 parmezán. Francouzi znali sýry jako roquefort (vznikl v roce 1070) a canta...

HISTORIE SÝRŮ - část 1.

Výživnou hodnotu mléka a prvních mléčných produktů oceňovali zřejmě lidé již v pravěku, když domestikovali první divoká zvířata. Mnozí historikové kladou domestikaci koz a ovcí do období cca 10.000 let př.n.l., krávy a koně pak byli domestikováni o n...

Stránka 1 z 2 - 12 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.